11 Disember 2010

subjek ari ni : Setting Comments

tujuan aku buat ni untuk mereka yang baru belajar dunia blog. (seperti aku)

untuk setting comment klik
Design --> Settings --> Comments

Ini untuk kita tentukan nak paparkan  atau sembunyikan comments.


Ini nak tentukan siapa yg boleh comment

Anyone ~~ tu sesape je la yang boleh comment (kalau nak sesape pun bole comment baik pilih ini) sebab org yang berblog guna wordpress pun letak comment
Registered Users ~~ untuk mereka yang register jer la.. yg lain tak bole
Users with Google Accounts ~~ yg ada google accounts jer la... kalau takde tak bole la nak comment
Only members of this blog ~~~ hanya mereka yang follow blog tuh je la bole komen kan...

 bagi aku biar la semua orang bole comment.. tak salah menerima comment orang nie.. ada kebaikan nya gak. (kawan aku pun pesan kat aku guna anyone so senang dia nak comment) kredit kat selly a.k.a mamaharis



Ini yang membuat aku pening tadi...(kena baca la entri aku yang sebelum nya )
Bagi mereka yang ada masa yang banyak untuk review semua comment yg pembaca baca dah tentu dorg akan pilih 'always' atau pun 'only on posts older than... day'
'always' tuh memang untuk semua post manakala yang 'only' untuk tempoh post yg tertentu.
Bagi orang yang macam saya yg malas nak review comment pilih la 'never'
Sebab aku terima semua comment .. hhehe...( ni sebenarnya ada gak yg perlu review comment seperti kedai2 online.. mana la tau ada yg memburukkan produk kan .. kena la remove comment tuh )




   

yang kat 'email address' itu untuk notify kita kalau ada 'orang asing' comment.. so korang letak la email korang kat situ.

'Comments Default for post' nak tentukan samada korang nak orang comment ke tak? (kalau tak silap aku la.. kalau salah kena tunjukkan)
'Backlinks' ni untuk korang nak tunjukkan sama ada nak papar kan atau sembunyikan backlink.. dan samada nak letak backlinks atau tak..

'Show word verification for comments' kalau korang perasan mesti ada sesetengah blog , setiap kali korang komen mesti ada plak kuar word pelik2 keluar untuk korang retype. ini la benda nye.

aku memang tak suka letak. sebab apa membuatkan orang ilang mood nak komen. tau kenapa, taip2 punya taip punya taip.. bila nak send / submit kuar plak menatang nie.. ingat kita dah ada dah.. rupanya belum.. last2 pangkah je terus.. sebab menyusahkan aku.. hehehe itu aku la.. kalau nak mengomen.. tapi kebanyakan kawan2 aku pun tak suka benda nie.. 
so nasihat aku tak yah la letak 'word verification' ni.


hah yang ini untuk tentukan kedudukan form comment korang

Full page ~~~ form korang akan kuar sepenuhnya . ( kalau nak balik ke entry atau sambil2 comment nak tengok balik post susah la)

Pop-up window ~~~ ni kalau korang perasan dia kuar window kecik khas untuk komen ( guna ni senang bagi aku la sebab sambil aku komen aku ley baca post ) then kalau terlupa nak submit perasan la kite sebab dia window yg berlainan.

Embedded below post ~~~ form akan view bawah post.. Bayangkan la kalau post tuh banyak comment macam abg ben.. jenuh la kita nak scroll up untuk tengok post.


Show profile images on comments ~~ dah tentu kita nak profile orang yg komen kita tuh terpapar kan hehehe

Comment Notification Email ~~ hah nie kalau nak notification letak la email kat situ.  bagi memenuhkan inbox email korang.

So sekian untuk pelajaran hari ni.. kalau ada silap bagi la comment... hehehehe