24 Jun 2011

Korang Setuju Tak USUL Pak Najib?

Assalamualaikum!

memang dah lama aku tak update blog ini...
banyak sebab musabab nye... yg nyata aku sendiri tengah mencari kehidupan ku.

tapi semalam bila PM kita Pak Najib buat pengumuman pasal Perumahan Rakyat Satu Malaysia, dan akan dilancarkan di sebahagian tapak Pangkalan Udara TUDM Sg. Besi aku rasa macam tak puas hati je...

nak tau lanjut klik sini

kenapa aku tidak setuju :-

  • kawasan yang digunakan kawasan baru ~ tau tak kenapa ??  nape la tak terfikir di otak tuh .. banyak projek2 perumahan yang terbengkalai, nape tak ambil alih je projek tuh pikir kan camna nak bangunkan semula... kan ke lebih elok... nape nak buat kat kawasan baru... ? 
  • kos rumah RM220,000 ~ gila bapak mahal nye... itu ke namanya nak membantu rakyat untuk dapatkan rumah... kerajaan tak tau ke ramai lagi rakyat nya ni berpendapatan rendah... sedangkan taraf hidup semakin lama semakin tinggi... skang ni org keje swasta pun susah nak dapat pinjaman untuk kos rumah macam tuh.
  • dengar citer buat ala2 kondo ~ huh dengan harga 220k dpt rumah yg takde tanah plak tuh... betul ke Pak Najib nie.?
  • sebenarnya projek perumahan ni untuk semua rakyat ke atau SATU bangsa je? ~~ cuba renung sejenak. di umumkan di radio CINA, berapa ramai la yg mendengar radio CINA.. bukan nye memboikot bangsa CINA tapi klu untuk 1 MALAYSIA .. apa salahnya umumkan ditempat yang semua rakyat konpem dengar.
tolong la pikirkan untuk semua.... sila la recycle projek2 yang terbengkalai... apa salahnya klu kerajaan ambil alih dan jual, tidak la berlaku pembaziran... tidak la asik nak buka tapak baru je... 

korang rasa Pak Najib punya tindakan tuh betul ke?? bagi la aku pendapat... aku  nak komen kat Portal Najib nanti klu ada sokongan dari korang... 

* maaf la kalau kata2 aku ni mengguris hati para penyokong Pak Najib... tapi cuba la dengar pendapat dari semua peringkat rakyat..

11 Mei 2011

Thank YoU nUffnanG!!

seirOus TenkIu tO nuffnang!!

walaupun hanya dapat 4 pass untuk TGV, tapi rasa serOnok sangat....
again tHanK yOu NuffnaNg!! Thank YoU !! THANK YOU!! thanx!! thanXXXXX!! nUffnanG..

Dear Nuffnanger,

Happy birthday from all of us at Nuffnang and the good people at 
TGV Cinemas!

As part of the 
TGV Birthday Surprise for Nuffnangers, you've been selected to receive FOUR (4) complimentary passes for any movie* at TGV Cinemas outlets nationwide, which we hope will make your birthday a special one indeed :)

Feel free to drop by and collect your passes from the Nuffnang office before 
3 June 2011. Our office is open from 9am - 6pm on weekdays (with the exception of public holidays), and is located at;

12B-5 & 12B-6, Heritage House,
33 Jalan Yap Ah Shak,
50300 Kuala Lumpur.

You are allowed to appoint a representative to collect the passes on your behalf should you not be able to collect the passes yourself. Do make sure to provide your representative with the email address that you used to register with Nuffnang though, as we will need it as verification of identification upon collection of the passes.

Once again, happy birthday and we hope you enjoy yourselves with the complimentary passes! Don't forget to give TGV Cinemas a little shoutout for being so awesome if you decide to blog about this birthday surprise ;)

*Terms and conditions apply.

Cheers,
Thara Sofian
Blogger Relations
Nuffnang Sdn. Bhd.

03 Mei 2011

Lemau! Lemau! Lemau!

dengan tender yang berlambak nak kena prepare.. takper itu dah tugas.. 
tapi agak stress bila connection internet lemau! 

tau tak apa tuh lemau! 
lemau tuh lembab yang terlampau...

ari ni otak pun ada lemau!
tau tak kenapa otak pun bole lemau?!
sebab RAM otak dah stUck! hahahaha...
bukan nye apa.... input takde camna nak siapkan output....
dah la closing on tommorow... 
input untuk 2 tender tuh esok punya tau! 

badan pun dah lemau!!
aik takkan badan lembab... terlampau..!
haish bukan la...
badan dah tak sedap rasa...
mungkin dek kerna 3 4 ari asik balik lewat malam je...
terkena angin malam...
terkena plak ujan...
so simptom2 demam telah muncul pada ari nie...

apa pun... kena kuat semangat, bak kata kita dalam resume 'able to work under pressure'
so ini la maksud on that terms...

apa laie yg aku melalut nie..

sebenarnya ujan2 lebat nie teringin nak makan  sup ... sup lidah, sup tulang, sup ekor,,,, sup sayur... dn sekalian sup.... waawawawawawa...

maaf la di atas kemelalutan nye aku dalam ini cerita...

kerna RAM otak dah HANG!!!!.. nak kena rebOOt atau pun CTRL, ALT, DELETE :p

23 April 2011

Sabtu Yang Panas

Sabtu yang panas,
so baju2 yang dijemur cepat kering.. dapat la 2 trip basuh baju..
sabtu yang panas,
takde la nak berjalan sangat sebab keje ofis pun berlambak nak kena siapkan..
sambil2 basuh kain.. sambil3 tuh gak menyiapkan T.O.C UMK sebanyak 40 muka surat untuk ditaip semula..
sabtu yang panas,
sampai ke petang.. disebabkan ada benda yang perlu dibeli.. kuar la jap ngan cik abang ke bandar kajang..
sabtu yang panas,
memang best makan aiskrim mC'D yang 5- 6 tahun dulu cuma sehengget tapi kini dah sehengget dua kupang.. dengan perisa vanilla je.. klu nak mc'twist harganya sehengget lima kupang je..
sabtu yang panas,
sepatut nya hari tanpa plastik.. selalunya kalu p watson konpem dia tanya nak plastik ke tak? tapi mereka pun dah tak ikut wawasan kerajaan mengatakan sabtu tanpa plastik..
sabtu yang panas ..
akhir nya mendung.. walaupun tak bererti hujan.. tetapi petir sambung menyambung...
akhirnya sabtu yang panas telah menjadi dingin..

malam sabtu nanti nak buat BBQ kat umah abah mentua ku...
datang umah abah.. semua perkara dah ready..
makanya aku melepak kat umah ipar ku..
tengok MerOng Mahawangsa... 

semoga menarik seperti yang diperkatakan selama ini..
so selamat berhujung minggu sahabat ku.... 

07 April 2011

BEN ASHAARI BUAT GILA LAGI


Ok .. ini satu segmen segera punya.. aku perlukan sekurangnya 20 blogger yang ada di depan pc untuk tempoh 2 jam berikutnya.. sehingga jam 4 maksud aku .. ok ?
Satu  segmen sangat mudah tapi aku jamin best !! Hahahaha.. amacam ? Berminat ? Paling pantas entri ini akan tersenarai .. Apa yang korang kena buat ialah , seperti biasa ... sediakan satu entri ..
1. Letak header BEN ASHAARI BLOG
2. Tajuk : BEN ASHAARI BUAT GILA LAGI .. dan linkkan ke sini .
3. Sila jelaskan KENAPA KORANG NAK JOIN SEGMEN BEN ASHAARI ..100 patah perkataan dalam 4 perenggan !! tak cukup , rejek !!
Tu jer.. tinggalkan linkkan korang kat sini ... cepat cepat !!


Aku copy tuh untuk mudah korang nak copy... Ben dok tanya kenapa aku join segmen nie... REASON nye.. mudah sebab aku:

1. Aku depan PC... lepas tuh aku tengah buka FB.. lepas tuh aku nampak entri terbaru BEN... lepas tuh aku buka blog BEN.. lepas tuh aku baca arahan BEN... Lepas tuh aku copy Header BEN... Lepas tuh aku buka blog aku... lepas tuh aku buat la entri pasal entri BEN nie... so ni yg korang tengah baca nie.

2. Sebab aku tengah relax... kerja banyak tapi lambat laie due date... sambil buat keje sambil cuci2 mata tengok apa yg patut.. bila dah tengok segmen BEN ni mudah sangat so aku amik decision untuk sertai.

3. Sebab aku tak g makan tengahari... sebab aku takde kawan nak p makan... nak p makan plak malas nak turun ke kedai... so tuh yang aku berada di depan Lappy ini...

4. Sebab aku rasa aku pun dah buat kerja gila macam BEN buat... tapi aku tak cukup gila macam BEN .. yg giler banyak idea dia nak tulis entry bebanyak... tapi memang aku suka nak join.. sebab dah lama aku tak join segmen BEN ... so join jer la plak kali nie.

So adakah cukup 100 patah perkataan dalam karangan aku di atas aku pun tak pasti.. klau rajin nak kira., kira jer la... yg aku copy paste tuh tak yah la kira.. itu untuk mudahkan sesape yg nak membaca arahan BEN je...

adey penat plak tangan ni nak kejar masa... hahahahaha




05 April 2011

Trip To Perth, Australia - Part 2

hah meh nak sambung celoteh pasal kitorang p perth tuh...

berposing jap depan Perth International Airport (tengok dak kecik tuh la yg kena ciken pox- tapi selamat gak sampai ke tanah perth)
sampai2 je pagi tuh... kitorang terus je pegi ke hotel bukan untuk check in tau...
cuma utk b'fast... terasa gak sejuk nye.....


korang apa yg aku suka tengok kata sini?? lori tuh la ala2 kepala transformer tuh

dalam perjalanan nak ke hotel tuh... giler lengang jer jalan...
so kitorang tanya la drebar kitorang tuh 'mr douglas' "where everbody"..
dia kata weekend (saturday n sunday) memang jalan lengang...

cantik kan rumah depa.... 

so kitorang pun berangan la... best nye dok tempat macam nie...
dah sejuk dingin ... tak macam m'sia...
hidup pun tenang tak stress... takde la nak menempuh jammed yg teruk ...
(itu impression yang baik kan siap berangan la mcm2)

Criterion Hotel tempat kitorang menginap

ok sampai je hotel kitorang breakfast... ala2 org omputih la gitu...
dalam kedinginan pagi....

best tak?? hahahha tapi ni la menu kami selama 3 ari huhuhuhuh

dah tuh kitorang pun memulakan perjalanan kitorang... tempat pertama yg kitorang pegi Mandurah.

tapi bersambung ke part seterusnya ye... hehehehe

tak caya laie ke aku kata lengang memang lengang la... budak2 siap lari2 laie tengah jalan


30 Mac 2011

Trip To Perth, Australia - Part 1

salam, 

since dah pegang title 'isteri' ni memang msa tuh tak berapa nak ada..
dengan keje yg hampir setiap minggu ada 2 3 sebutharga/tender yg nak kena submit...
memang Padat Maksima la masa tuh...

korang mesti perasan nye... sebab 2 3 entry lepas pun berkata yg sedemikian rupa.
tapi di hari ini.. aku ingin berkongsi sedikit pengalaman semasa pergi ke Perth, Australia.

Gila tau... memang tak termimpi untuk aku ini untuk pergi ke negara orang..
bukan nya aku ni dalam golongan mereka yg ber'wang'..
tapi planning dept. kitorang since dr tahun lepas.. setelah masing2 diwajibkan menyimpan untuk trip ni.. akhirnya berjaya gak kami untuk menerbangkan diri ke negara org iaitu Perth, Australia.

Banyak asam garam pahit manis ketika membuat persediaan ke Perth nie... 
bak kata aku la kan hampir2 give up gak la...
dalam pada beberapa hari nak pegi tuh...
member sorng tuh mamaharis, anak nya akma kena plak 'ciken pox'.
ada ofismate yg sorg tuh plak visa tak lepas, sehingga ke hari trakhir baru la dapat.
yg aku nie plak..... mana tender nak submit,, mana sebutharga nak kena siapkan...
huh mmg mcm2 dugaan...

korang nak tau, masa nak pegi tuh ... 
hari nak pegi tuh la .. flight kitoranng malam tau...
aku , bos aku, cik yus aku, tak packing apa pun laie...

Nampak sangat penat nye .. tapi tetap gak nak posing ( masa ni tengah tunggu nak fly)

demi nak menyiapkan apa yg patut .. sampai cik abg aku pun marah la...
2 3 ari balik lewat malam.. dengan nak pegi tuh baju2 tak kemas laie.. mau nye cik abg tuh marah...
flight kul 1150 mlm... dh tentu kena check in 3 jam sebelum nya...
kul 7 mlm baru nak sampai umah.... kelam kabut siutt......

Nampak tuh memang excited sungguh.

mmg mcm2 hal yg kami kena tempuhi... itu belum laie tuduhan2 panas yg kami terima..
tapi takper la kan itu hanya Allah je yg tau...

tapi bila dah naik flight tuh... memang excited gak la tau... hahaha mau tak nya exited tak penah p negara org.. 

hah kan dah sampai dah... kitorang sampai dalam lebey kurang dekat kul 6 pagi
walau pun penat nak mampus... tak tido pun dalam flight yg mengambil masa 6 jam... masa perth ngan m'sia tak de beza sgt pun... so tak la terasa sangat pun....


ok2 nanti sambung laie .. nak buat keje plak..

21 Mac 2011

Singgah Sebentar

keluarga sebelah aku.. 


Salam....

Memang dah lama aku tak update blog aku nie..
memang rindu nak update..
tapi memandang banyak kerjaan nak kena uruskan..
masa padat dengan perlbagai aktiviti..
begitu juga dengan title sebagai isteri orang nie..
sungguh masih aku tidak dapat menguruskan masa yg ada...

tapi aku  akan terus belajar...
untuk menjalankan seluruh tanggungjawab aku.

dikesempatan ini aku ingin menitipkan satu gambar kenangan di ari raja sehari ku untuk tatapan semua ...
semoga berkekalan ke akhir hayat...

abang, semoga rumah dan tangga kita sentiasa utuh hingga ke akhir hayat..

bersama mama ku yg tersayang
banyak cerita yg nak dikongsi..
tapi biar la masa tu ada terluang,,,
sebenarnya ari ni aku nak siapkan 2 sebutharga untuk UTHM dan 1 tender KWSP yang nak submit esok..
have fun kengkawan blogger ku...

02 Mac 2011

Demam Oh Demam

salam...

dah seminggu demam melanda,
dengan keje yg banyak...
dengan laptop pun problem..

banyak betul dugaan..
nak laptop baru tapi tak mampu laie nak beli...
so repair la apa yg ada... n gunakan la sebaik yg mungkin..

cik laptop nie officially bole di guna semula ari nie...
n yg pertama skali aku buat yer la... tulis entry utk tatapan semua...
untuk rekod aku gak... huhuhuhuhuhu

hah nak citer bab demam nie..
since ari selasa lepas la nie... gara2 tergigit lidah...
abih kena ulser teruk tau....
start khamis lepas tuh la demam semakin menjadi2
sehinggala ke hari nie.... maknanya dah seminggu gak....

semalam cik abang dok bebel je nape nie asik tido je.. tak pun baring je....
memang tak larat laaa... serius tak larat ... tido semalam pun tak lena sebab badan panas sangat2 tapi rasa sejuk.. 
bangun pagi tadi pun tak berapa nak larat.... 
sib baik cik abang ni bole la memahami.... risau gak la dia kan...

hah... lama kan tak update entry nanti klu dah masa ada free... macam2 aku nak share ngan korang...
tunggu tau... sabar ye... jangan berpaling dari blog aku nie... huhuhuhu...

but i really miss my blogger frens.... 

adios..

17 Februari 2011

bila dah bertukar title

salam..
memang lama giler tak tulis entry...
sebab utama .. aku dah bertukar title ..hehehe 
dari anak mama.. dah jadi isteri orang.. :p

aku dah selamat di ijabkabulkan dengan chip atan dengan 2 kali lafaz...
mesti kalau citer bab2 ni .. mesti ramai nak tengok pic... nak tau citer camna perjalanan majlis...
sebelum majlis....
kenangan2 manis... perghhh memang banyak yg aku nak citer nie....
n nak kongsi ngan kengkawan semua....

tapi ...
sabar ye... tnggu ye...
sebab lain aku tak meng-online kat blog nie...
kerana ....
lappy aku tak elok....
tak bole nak detect BB aku...
so tak de modem...
biler tak de modem tak ley nak online...

memang frust giler la... 
nak2 laie. bila mr nuff banyak buat iklan.. n aku tak sempat berblogwalking...
bila dah lama tak berblogwalking... citer kengkawan pun dah tak ley nak follow....
banyak la kerugian yg aku alami...

tapi apa pun ... sabar... satu masa nanti aku bole buat semua tuh\
walaupun dah berstatus isteri...

hehehe semooga bertemu kembali di next entry....
sabar ye ila... sabar ye kengkawan....
muahhhssss

08 Februari 2011

Maaf kan AKU!

maaf ye... sebab lama tak update blog...
maaf gak... lama dah aku menyepi...
maaf membuatkan blog aku hambar...
maaf tak dapat nak amik duit poket dari mr.nuff..
maaf dan maaf....

dalam beberapa ari aku tak update blog nie...
banyak perkara yg telah berlaku ...
tak kisah dalam negara ke ..
luar negara ke...
termasuk gak dalam kehidupan aku sendiri..

tarikh 12hb feb ini.. aku akhirnya akan bergelar isteri kepada seseorang..
so tentu korang tau nape aku jarang update blog..
mana sibuk ngan keje...
sibuk plak dengan persiapan untuk majlis yg akan berlansung x lama laie...

macam2 rasa ada.. debaran .. takut.. seronok.. macam2 la bercampur aduk...
rasa yg ada tuh... tapi aku kena gak gagahkan diri...
macam2 pesanan aku terima...
macam2 teguran gak aku terima..
so aku terima dengan hati yg terbuka.. untuk kebaikan diri aku dan juga..
untuk kehidupan aku yg baru...

mungkin terlalu lewat untuk aku menjejakkan kaki ke dunia yg baru ini..
tapi takde yg perlu aku kesalkan...
kerana selama aku hidup bersendirian...
banyak pengalaman yg aku tempuhi...
banyak cabaran dan liku-liku kehidupan yg aku lalui...
dan akhir nya aku kena belajar plak hidup berpasangan...
hidup berumahtangga..

ehsan dari incik google... (nanti baru ada my real pic)


pada kawan2 aku... adalah amat berbesar hati sekiranya... 
ada yg sudi berkongsi idea pandangan untuk aku..
bagi aku menempuhi kehidupan yg baru inie

28 Januari 2011

Tazkirah Jumaat : Lihat Kelemahan Diri Dahulu

KITA terlalu banyak memikirkan apa yang berada di luar kita.
Ramai orang menginginkan orang lain berubah.
Malah, kadang-kadang kita berkeinginan tetapi tidak kesampaian.


Kita mahu negara kita berubah. 
Kita mahu orang berubah, kita bercita-cita mahu ubah pekerja kita tetapi malangnya anak isteri kita tidak mampu diubah.


Kenapa kita tidak mampu mengubah orang lain? Antara sebabnya kita tidak pernah memberi masa bersungguh-sungguh untuk mengubah diri sendiri.


Rahsia mengubah orang ialah dengan mengubah diri sendiri.
Betapa besar pun hasrat untuk mengubah orang lain sekiranya tidak dimulakan dengan diri sendiri ia akan menjadi hampa.


Kadangkala hasrat untuk mengubah orang lain akan menjadi bahan ketawa. Orang di sekeliling kita akan menyaksikan cakap tidak serupa bikin yang kita laungkan.


Sebagai perbandingan elok juga kita fikirkan perbandingan ini. Kalau kita hendak membina rumah apalah ertinya kita memikirkan dinding, pintu dan atap sekiranya tapak tidak kita bina.


"Mulakan dengan dirimu," kata pepatah Arab. Inilah kunci orang yang berjaya. Berani mengejek itu mudah, berani berhujah itu mudah tetapi tidak ramai orang yang berani melihat kekurangan diri sendiri.


Ramai orang berani melihat kekurangan orang tetapi jarang orang berani membincangkan kelemahan diri sendiri.

Sebenarnya mengubah diri dengan penuh sedar adalah juga mengubah orang lain. Walaupun tidak sepatah kata kita ucapkan untuk ubah orang lain, perbuatannya yang berubah itu menjadi ucapan yang sangat bererti bagi orang lain.


Memang pengaruh dari kegigihan mengubah diri tidak akan spontan dirasakan. Tetapi percayalah ia akan membekas dalam minda orang lain.
Makin lama orang akan simpati dan terdorong juga untuk turut sama berubah. Lantas bagaimana kaedah mengubah diri?

Pertama: Mulalah dengan mengubah diri sendiri. Bagaimana mungkin kita mengajak orang berubah sedangkan kita tidak berubah. Jadilah seperti ‘ketam mengajar anak berjalan betul’ nanti cakap tidak serupa bikin.

Kedua: Mulakan dengan melakukan perkara yang kecil. Perkara yang kecil-kecil jika dilazimi akan membantu dan memudahkan untuk melakukan yang besar-besar. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit.
Perkara yang kecil jika sering diabaikan nanti berjangkit yang besar pun akan mudah diingkari. Banjir besar diawali dengan titik-titik hujan yang kecil.

Ketiga: Mulakan sekarang (Do it now). Jangan bertangguh lagi. Semakin bertangguh semakin melarat. Masalah yang kecil-kecil akan jadi besar jika dibiarkan.

Keempat: Paksa diri dengan sepenuh hati. Nafsu jika tidak dipaksa nanti jadi degil.

Kelima: Belajar menghukum diri sendiri. Kalangan sahabat pernah menghukum diri dengan berpuasa kerana mengumpat.

Keenam: Kena ulang dan ulang dan ulang dan ulang dan ulang kebaikan sehingga sebati dengan diri.

Ingat!!! ubah diri sendiri dulu sebelum mengubah orang lain... 

(sumber dari email..)


27 Januari 2011

Jumpa Muhyidin Yassin


dah lama sebenarnya jumpa Timb. Perdana Menteri ni.. masa tu p event kat Kementerian Pendidikan la nie... 'Dasar Teknologi Maklumat Dan Komunikasi Dalam Pendidikan'
comp. tempat keje ai ada buka booth kat event nie... so ai pun membantu la sahabat ai Yus nie arrange apa2 yg patut... yer la masa ni baru masuk 3 bulan keje kat comp. ni., so banyak la benda yg kena belajar... 

ingat tak dulu waktu sekolah rendah, mesti cikgu tanya nak jadi apa bila dah besar nanti..? itu dah memang soalan wajib di mana2 pun sekolah yg kita pegi.. 
masa kecik dulu berangan nak jadi akauntan (tinggi kan angan2 tuh) kenapa ye nak jadi akauntan.. mesti cikgu2 ada tanya kan nape bercita2 begitu... so ai dulu jawab la sebab ai suka matematik... ai suka bab kira mengira... memang suka ngan no.. memang la kalau kat jalan pun suka nak hafal Plat nO. keta orang.. terutama la keta2 yg cun melecun... hehehehe...

berbalik kepada angan2 ku yg tak kesampaian tuh... huhuhuhu... dah sekolah menengah plak still continously ngan cita2 tuh... tapi ujung2 tingkatan tuh dah berubah plak menjurus ke bidang komputer.. (dulu2 lum wujud laie teknologi maklumat yang ada pun sains komputer)

kenapa berubah...sebab dulu kat sekolah ada makmal komputer .. time tuh still guna disket untuk boot komputer... dalam tahun 90-an.. time tuh excited sangat2 .. since belajar pun tak berapa nak pandai... tak dapat la offer masuk 'U'.. (english je tak credit tuh yg sangkut)....

cita2 aku tak berkubur di situ...1st keje dulu keje ngan kedai komputer ... kedai yg jual dan repair komputer... bos kedai ingat lagi ms. Chan & mr Krugger ... sorang cina seorang dari jerman... walaupun time tuh ai just sebagai kerani biasa je.. tapi both bos are good bos.. tau kenapa??? ermmm sambung citer kat n3 lain....

kembali pada cerita asal.... bila dah keje kat kedai komputer, mesti jiwa membara2 nak sambung belajar dalam bidang tuh... maklum la baru belasan tahun... mohon2 macam tmpat but still tak berjaya (dulu mana banyak ipts macam sekang yg tumbuh macam cendawan) so terkubur la cita2 tuh....

di saat ai nekad untuk berhijrah ke KL... cita2 tuh kembali terjalin...(macam cintan2 plak) ai datang KL.... ai keje merata tempat ..... dan akhir nya ai dapat sambung study kat IPts (cosmopoint) ... pada ketika itu course Teknologi Maklumat dah ada....

dalam 4 5  tahun selepas sekolah menengah gak la baru dapat sambung belajar... kengkawan time tuh ramai dah grade 'U'... cita2 punya pasal la kan.... tercapai la gak belajar dalam bidang yg kita minat....

di saat tuh plak .. PTPN tak wujud laie... so nak belajar kena la sambil kerja... sebab biasiswa FAMA (fOther n Mother) takde gak... perit gak la rasa dalam 4 tahun gak la baru selesai belajar.. dan baru nak pegang diploma.... tapi cita2 punya pasal la kan....

so kalau korang ada cita2 .. sebesar mana pun... atau sekecik mana pun jangan la putus asa untuk mencapai nya.. tak kisah la lambat atau cepat... tapi kepuasan ada bila dah tercapai...
banyak laie citer yg berkaitan.. tapi lenkali sambung...

sebab nya citer sebenar nak bgitau ai dapat la bertentang mata ngan Timb. Perdana Menteri kita sekang nie... 
tak percaya ?? ni bukti nya...


kalau nak bergambo ngan dia tuh tak dapat la beb... sebab ramai bodyguard nye ehehehe...


26 Januari 2011

Kenapa Perlu DiBunuh??

Ya Allah betapa kejam nye seorang ibu ... sanggup membunuh anak yg dikandung selama 9 bulan.
Bukan buang atau campak laie.. tapi ditikam bertubi2...


apa salah bayi itu?
tolong la.. bergenang air mata bila membaca tajuk...
apatah laie melihat dalam berita mayat bayi tuh..
tak sanggup ai untuk melihat bayi malang itu....


nape sekejam itu...???
nape??
mana sifat engkau sebagai seorang ibu...
tak pun sebagai seorang manusia yg mempunyai perasaan...
sedangkan binatang pun sayang kan anaknya...


nak samakan apa sang ibu yg membunuh...?


apa nak jadi ngan dunia inie...
nak tau lebih lanjut klik sini


tolong la dah pesan banyak kali kalau tak nak bayi tu bagi je la kat ai... plisss laaa

25 Januari 2011

keindahan aLam haRus dijaga


memang ai ada hobi... mengambil gambo... 
tapi ai takde kemahiran... 
dan gambo nie di ambil hanya menggunakan 
fOn Sony Ericson J10i2

tetapi memang hakikat nya ai memang suka amik gambo
nak2 gambo candid... so be careful la kalau ai dah start mengambil gambo






pemandangan jambatan T'ganu dari hotel Felda Residence 

nampak tak bOt itu keluar pagi untuk mencari rezeki
sebenarnya alam ini indah....
itu la ciptaan Allah s.w.t..
tapi kita sebagai manusia sebagai khalifah di muka bumi ini...
susah nak bersyukur dengan keindahan yang tercipta...
masing2 dah mula pentingkan diri sendiri...
tak pernah nak menghargai sesuatu yang ada d depan mata...

bak kata Wardina dalam MHI ari nie semalam... 
sepatutnya kita ada kesedaran sivik dalam menjaga keindahan dan kebersihan alam ...

pernah kah korang membuang sampah dari kereta??
mesti pernah kan...
klu tak pernah bagus...

pernah kah korang nampak orang membuang sampah dari kereta??
pernah??
apa perasaan korang ketika itu??
marah??
pernah ker korang tegur sikap orang tuh??
tak pernah??

Wardina pesan kalau nampak orang buang sampah dari kereta ... sila tegur ... 
tak tau camna nak tegur??
korang pernah tengok iklan Say No ???
jari telunjuk digerakkan kekiri kekanan sambil geleng kepala....
hahahah macam tuh la cara nye....

heheheh sekadar berkongsi.....

Kaki Dan Kasut

teka kaki sape nie...???
fesyen croacs menjadi kegilaan skang nie... termasuk aku ada selipar croacs 4 pasang

kaki n kasut pun bole ada cerita tersirat disebalik nya
setakat berselipar jenjalan pun takpe janji keselesaan


tak kira perempuan ke lelaki ke?
org dewasa ke budak2 ke ... mau pun remaja..
tidak lari dari fesyen kasut... skang nie memacam2 fesyen ada... 
memacam jenis pun ada...

ari tuh ai jalan2 ngan selly...
teman kan dia p amik tiket movie kat midvalley...
so naik la komuter... 

macam2 panorama yg dapat ai lihat...
kalau setakat lelaki masuk coach khas untuk ladies tuh dah tentu la kan...
memang dah tak bole nak kata  la...
dah la buat muka bodo je... erkkkkk lantak la malas nak kata....

eh ari ni nak citer ttg kasut n kaki la....

kaki dan kasut ai sebelah selly plak sebelah.. yg sepasang tuh??? grrrrr....
so untuk menjaga kaki agar lebih menarik apabila di gayakan dengan kasut yg cun yg baru yg seksi...
berikut beberapa amalan yang perlu di buat:-
1st ~~ luang kan masa untuk merendam kaki dalam air suam selama 30 min... dicampurkan sedikit ngan garam (garam bukit pun bagus)... bole memati kan segala kuman2 yg ada di kaki.
2nd ~~ lepas tuh lap kaki pelan2 sambil urut.. dengan tuala .. untuk membuang daki2 yg ada...
3rd ~~ kalau ada scrub kaki ... guna la so mudah segala pigmen2 kasar tuh tanggal tak pun guna pimice stone.
last ~~bila dah kering kan kaki tuh.... sapu la losen atau krim kaki.. sambil urut kan tapak kaki , tumit dan celahan jari. (ini bole membantu mengurangkan tekanan pada kaki kita).

tak susah nak buat semua tuh... sambil tengok tv pun bole buat... (bila ada orang tersayang laie bagus) berganti2 la servis... ala2 spa di umah tuh... sambil mengeratkan hubungan.. perasaan sayang pun semakin menebal...

selamat mencuba.. ( ai pun kena cuba gak nie.. ) hehehehee... 

24 Januari 2011

Cerita Banjir

ingat tak ari tuh ai ada citer pasal umah ai dinaiki air...
dah komplen kat tuan umah pun...
tau tak tuan umah kata apa...
'umah lain pun naik air gak...takde pun nak komplen'
'kalau nak pindah, pindah je la .. kitorang tak larang'
bole plak kata macam tuh..
yer la yg lain tuh memang tak berani nak kata apa...
coz yg lain tuh indon...
dok ceruk mana pun redah je.. nak banyak bunyi ..
silap2 kena panggil imigresen plak kan..


tuh la kan org melayu kite.. kadang2 naik segan plak ai as a melayuan..
deal plak ngan melayu yg macam tuh...
sepatutnya pk la camna nak perbaiki sistem pemparitan area umah...
jangan la kerna umah tuh setakat umah sewa...
ko tak nak jaga persekitaran umah ko kan...


tapi apa la daya ai... memang ai seronok tinggal umah kawasan kampung kan..
terpaksa ai sendiri yg buat beberapa alternatif supaya tak di naiki air laie umah itu...


even org indon yg dok area umah ai tuh pun meluahkan rasa ati kat ai...
bukan luahan rasa cinta ye.. hahahaha
meluahkan rasa yg tuan umah suh repair sendiri kalau umah tuh rosak ke apa ke?
apa la daya kan....


ni ada a few pic yg ai amik sebagai kenangan umah ai di masuki air...


  
mula2 buka pintu je dah terpandang keadaan umah ai macam nie
tuh pun sib baik ai balik tuh air dah surut sket... tapi longkang tepi umah dan depan umah still penuh laie...


malam tuh gak ai naik kan semua barang yg ada ke tempat yg gak tinggi
malam yg sama gak ... ai di bantu atan kaut keluar segala air2 yg bertakung..... dari dalam bilik hingga ke ruang tamu... nak mengalir gak air mata .. tapi setakat bergenang je...
terbayangkan plak pada mereka yg mengalami kerugian yg laie teruk dari ai...


ni dah naik kan semua barang just incase kena banjir laie...

esok pagi je dah tentu ai cuti dari keje... dok kemas umah... yg basah dok jemur...


dan yg menjadi sasaran tempat menjemur ialah pakwe RED ai nie la...

kemudian nyer selang seminggu .... air naik laie... walaupun tembok depan pintu umah ai dah tinggi kan...
sib baik time tuh ai ada umah... so dapat detect la air masuk dari celah mana pulak....


tengok la tuh air depan pintu takde la tinggi mana tapi dari mana air tuh masuk? 
rupanya ada satu part kat longkang tepi umah tuh ... tuan umah tak simen secara proper.... so sendiri punya inisiatif la... simen longkang tu secara proper...


dan sehingga ke ari ni.. alhamdulillah ujan yg lebat2 tuh dah tak turun laie... tapi rasa nya ada gak perancangan nak kuar dari umah...
atas sebab2 lain.... mungkin korang bole teka apa sebab nya... tapi lenkali la sembang....



21 Januari 2011

tips memberi tumpuan pada kerja anda..

salam jumaat...
ari ni ai kena siapkan tender yg nak submit ari isnin depan iaitu 24hb...
so disamping nak menyiapkan kerja dan menumpukan perhatian pada tugasan..
beberapa tips bole digunapakai bagi melancarkan kerja anda...


1. Ketepikan hal lain


maksud nya, untuk melancarkan kerja dan dapat menumpukan kerja tuh.. kena la hal lain diketepikan sementara waktu supaya kerja cepat siap.. dan tidak ada kesilapan. bayangkan la dalam nak siap tugasan korang nak pk plak hal lain cam esok nak p dating la.. nak dating kat ne ye? dah tak tumpukan perhatian ngan keje .. hahahaha


2. Kalau lapar makan dulu


ni kena la isi perut dulu sebelum makan.. kalau tak asik teringat nak makan je.. camna nak tumpu ngan keje.. terbayang nak makan tuh la ni la.. silap2 ari bulan tgh buat keje terbayang plak pizza ke burger ke? mcD ke? hahaha so lebih baik makan dulu baru la ley tumpu ngan keje...


3. List Need To Do.


hah ni pun penting gak supaya takde keje yg berkaitan yg tercicir.. dan dapat la buat keje tuh ngan teratur kan....


4. Jangan Buat keJe Last Minute.


ini memang penting teramat2 penting... jangan buat last minute ... sebab apa tau.. kalau last minute ni mesti ada yg tercicir.. dan kalau last minute nie... kita tak sempat nak review semula keje2 kita.. so rancang la masa anda untuk buat keje...


5. Jangan buat kerja sambil berblogwalking...


hahahahahahhaa memang jangan buat hal nie... sebab aku tengah buat nie.. so sampai la ni keje tak gerak2 laie... so apa yg penting buat keje dulu... ada masa baru berblogwalking atau berblog...


selamat berkerja.... muaahhhsssss

19 Januari 2011

Bila aku tidak berbLogwalking..

memang nampak kemerosotan kawan teman.. apabila tidak berblogwalking..
banyak gak isu2 semasa yg aku tertinggal atau pun ketinggalan...
mr nuff pun korang memberi duit poket...


tapi memandang kan masa itu terlalu padat..
sebenarnya bukan salah masa pun..
salah aku gak yg tak bole nak beri ruang untuk berblogwalking...
begitu juga apabila otak ini terlalu padat dengan bermacam2 hal..


aku tidak bole bercerita di dalam blog aku...
padahal macam2 perkara yg berlaku dalam idup aku..
tapi tak sempat nak berkongsi di sini...
berapa banyak tapi la kan.. huhuhuhu...


tapi apa pun aku tau masih ada yg setia nak jengah blog aku nie..
trima kasih ye......



18 Januari 2011

bila kesibukan melanda...

huh lama giler tak update blog...
ada yg rindu kat ai ke?
tak rindu ke? ai rindu laaaa..
rindu kan segala2 nye tentang dunia blog nie.....


suka minum milo tak.. cuma click sini


since ai sibuk ngan segala perkara...
mak ai datang dari sabah nak kena entertain dia plak...
dengan urusan untuk tarikh keramat 12 feb nie plak..
apa ye ?? heheh nanti ai bagitau semua ye...

apa pun terima kasih kerna still sudi mengunjungi dunia ai nie....
dan untuk itu ai dedicated lagu ini untuk yu all ye...

Harus bagaimana lagi
Dan terus begini
Dengarkan aku
Lihat ke mataku
Cukup sudah kau menghukum
Salahku tetap salahku
Benarkan ku berbicara
Agar bisa pulih semua
Namun harus sampai bila
Kau kan diam seribu bahasa

Chorus
Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja
Saat mata terpejam
Hanya kau ku terbayang
Menghapus semua segala rasa di jiwaku
Saat mata terbuka
Kamulah yang pertama
Tak mampu aku
Bayangkan
Hidup tanpa dirimu
Ulang Chorus
Aku memang bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Dan tapi dah ku sedari
Segala perit kau lalui
Ku terlupa kau terluka
Dan memang selalu
Aku bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Meninggalkan mu
Dan tetapi itulah aku sedari
Segala perit yang kau lalui
Kerna diriku yang terus hanyut
Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja
Bagaimana ku nanti
Bila kau tak di sisi
Yang ku ada hanya kamu saja

(Hanyut - Faizal Tahir)


10 Januari 2011

isnin 10 januari 2011 (5 safar)

isnin...
selalu orang kata monday blues laaa...
monday mood ...
nak p keje macam malas je kan....


tapi ai plak pelik.... bangun sikit punya awal.....
kul 7 dah siap ... solek apa semua hahahaha...
dah siap panas kan enjin RED BF ai tuh....
7.15 dah gerak p ofis..


how come bole jadi macam tuh ye???
actually sejak semalam tido menjadi  tak lena...
nasib baik la mandi basah...
makan kenyang... kalau tak kenyang bahaya...
bole mendatangkan kegemukan muehehehehe....

ni pun dah debab..... gendek a.ka. gemuk pendek... huhuhuhu ...
dalam masa sebulan kena turun kan berat badan nie...
dalam masa sebulan mcm2 nk di uruskan...
dalam masa sebulan segala nya akan berubah....

semoga segala nya berjalan dengan lancar. AMIN!!!

09 Januari 2011

AJL25

persembahan terbaik >>>> faizal tahir ~~ hanyut  (yea!!!!!)


vokal terbaik >>>> hafiz ~~ noktah cinta ( vokal terbaik???? ) anyyway tahniah la....


tiga lagu terbaik :


3 > > komposer ajai (noktah cinta) ~~ hafiz..
2 (naib juara) >> komposer (taja) ~~ meet uncLe hUssein & BLack...
jOhan >> komposer (ana rafali) ~~ waaaaaaa hebat... anywa congrate la...


apa pun faizal tahir tetap menang di hati ku...



secara keseluruhan persembahan agak membosankan cuma  persembahan faizal tahir memang awesome.... marvelous... perghhhhhh i luv u laaaaa....



07 Januari 2011

salam jumaat

maaf sebab rasanya dah lama tak update blog...
maaf gak sebab contestant2 untuk contest ai tak tersediakan laie hadiah nye..


mungkin korang pun sedia maklum ... bahawa umah ai dinaiki air...
mood agak kecewa....
tapi apa pun harus gak tabahkan hati...


pagi tadi ada meeting plak ...
biasa la bos nak tau forecast para account manager...
berkesempatan disini ai ucap kan tahniah pada cik Qaswa
coz mendapat award the best AM of 3rd Quarter
big boss award 2 tiket ke Universal Studio di Singapore...
perghhhh best kan .... rasa penat lelah dihargai...


berbalik kepada awarding or bonus given by company...
sebenarnya bila kita diberikan award macam nie...
semangat untuk membuat sesuatu tuh lain macam sket kan...


bercerita tentang award...
pernah ke korang award diri korang...
dengan segi apa pun...
tak semestinya award tuh benda yg mahal...
bercuti pun bole jadi award...
membeli sesuatu pun yg dari hasil sesuatu pun bole dikira award....


ai ingat ketika ai mula2 jejak kaki dalam dunia pekerjaan...
gaji pertama ai ada lah membeli sepasang jam Swatch...
best giler ... bertahan selama 15 tahun gak yeay!!!...


eh apa la ai nak membebel kan heheheh...
just nak senang kan ati sendiri....

p/s kena ingat masalah yang hadir itu adalah berpunca dari diri sendiri...
     masalah yg hadir itu bergantung kepada kemampuan kita...
     takkan Allah tuh memberikan masalah melebihi batasan kemampuan kita kan... so ingat2 la...
     sepertimana ai mengingatkan diri ai sendiri

05 Januari 2011

rumah ku banjir

semalam... ujan lebat sangat....
ai balik agak lewat memandangkan ujan yg lebat kat ofis...
balik tuh dah dekat kul 7 malam....
tempuh plak jammed sebelum tol besraya... dan susur naik ke balakong....
kul 8 lebih gak baru sampai umah....


dah gelap gulita...
sepanjang perjalanan tuh tak sangka plak umah aku banjir...
tapi petang tuh dapat sms dari incik Atan kata ujan lebat nie...
'abih la banjir umah ila'


sesampai depan umah.... keta ai dah digenangi air...
pancaran lampu keta ai menampakkan air tuh dah separas umah ai...
terkedu la seketika..
ku tabahkan jua ati melangkah keluar...
buka kunci pintu.... kaki dah tenggelam dah dek air....
tengOk barang dalam rumah berenang di ketepian...


ingatkan air tuh masuk setakat ruang tamu je...
rupanya ke dapur dan ke bilik.....
perghhhhh terduduk gak la ai merenung kan keadaan umah ai....


tak sempat amik gambo... kalau amik pun tak nampak..
sebab air CUMA naik paras buku lali je.... tapi penangan dia memang membuatkan ai tak pi keje ari nie...

sehingga ke saat ini tak abis laie air tuh di buang.....
ada laie part2 kat umah ni digenangi air....

dah dalam keadaan begini...
tak dapat nak bayangkan... bagaimana plak...mereka yang umah nya ditenggelami oleh air...
macamna plak ngan mereka yang terkena banjir lumpur...

sedangkan umah aku yg sekecik ini... secomel ini...
tak larat nak bersihkan... ni kan mereka tuh kan...
ada peluang nanti ai upload la pic... yg sempat ai amik utk tatapan korang.. n kenangan ai..

p/s sambung bersihkan umah

04 Januari 2011

Penangan Khairul Fahmi Che Mat

sejak harimau malaya mula mengaum...
banyak nama2 baru mencanak2 tersembul2 di muka akhbar...
di mulut.. di pertuturan... di percakapan....
di tv... di twitter .. di facebook...

ehsan dari tuanpunya belog jejariruncing


nak2 plak penjaga gol Khairul Fahmi nie....
sebelum menang nya Malaysia di kejohanan AFF Suzuki.
sape je yg kenal dia ?
melainkan keluarga dia... kawan2 dia.. awek dia.. dan seangkatan...

tapi bila dah melihat dia beraksi... mempertahankan pintu gol Malaysia...
dia menjadi sebutan semua orang...
kelincahan dia ... kehebatan dia mempertahankan tuh...tak dapat diragui....
mantOp......

dan sejak itu.... awek dia a.k.a elia a.k.a empunya blog jejariruncing mengalami demam kezutan...
nak tau baca kat sini..... penangan kekasih hati nya khairul fahmi...
menjadi kan blog dia .... fb dia... mencanak2 orang nak follow...
mencanak2 gak trafic nye... (dah tentu mencanak2 gak akaun Nuffnang dia kot)

itu la penangan nyer.....
kisah peribadi ... kisah cinta mereka... tetiba tersebar luas...
terpapar di dada akhbar...
tersiar di radio dan tv...
kisah luahan rasa ati ... menjadi tumpuan para peminat...
tak terlepas gak segala tohmahan...

tapi apa salah mereka...
dan apa bila seseorang itu menjadi terkenal sekelip mata...
kenapa seluruh orang yg terdekat menjadi perhatian..
tapi semasa dia baru nak melakar nama... seorang pun tak padan...
melainkan kekasih ati nye elia.... dan famili nye...

cuba bayangkan kalau la Malaysia tak menang dalam AFF Suzuki tuh...
korang akan kenal ke sape dia?
tau ke sape kekasih dia...?
tau ke tentang kehidupan dia..?
mungkin gak tidak kan... kecuali dia itu seorang yg berprofil tinggi..

ai bercerita di sini bukan untuk mengata...
bukan untuk mengambil peluang ....
tetapi cuma terdetik di hati ini,....
itu la natijah nye apabila... seseorang menjadi terkenal...
kisah peribadi menjadi perbualan semua orang....

p/s beridea di kala membaca blog elia... kira kredit untuk elia la... semoga tabah hadapi kehidupan yg penuh pancaroba.... huruharaharubiru... sharing is caring...