31 Disember 2010

post n3 use Blackberry



Gara-gara laptOp buat perangai.
Try gak alternatif lain untuk tulis n3...
Akhirnya BB gak penyeLamat dunia ai..
Just nak ingatkan cOntest akan tUtUp pada tepat 12.00 tgh mlm ini

Ari ni n n3 ini merupakan yang terakHir untuk tahun 2010..
Dan bila nak menjejak kan kaki ke tahun baru masing2 sibuk ngan azam baru..
Tapi azam tahun lepas adakah semua nya tertunai??? Atau pun sambung je azam tahun lepas?? Heheheeeee

Bagi ai tahun 2010 byk suka duka yg berlaku dlm hdup ai..
Tapi tahun ni gak terdapat perubahan dlm idup ai..
Salah satu nye ai dah mula mengaktifkan diri dlm berblog...
Ai juga telah bekerja di tempat baru...
Banyak perkara baru ai dapat pelajari.. Itu lah perubahan yang paling berharga

Tapi walaubagaimana pun masih byk perkara yg perlu ai capai..
Yang perlu ai ubah dalam idup ai ni...
So berharap sangat kita sama2 dalam tahun 2011 mencapai 1 matlamat yg memberangsangkan...
Aminnnnn!!!

P/S azam tahUn baru nak dapat jodoh cepat hehehehe

29 Disember 2010

Buntu!

oooHH kebuntuan melanda diri ku...
kenapa harus buntu???
apa penyebab kebuntuan ini??

tolong la... segala2 nya buntu....
apa yg perlu untuk mengatasi kebuntuan ini.......


bila dalam ofis nie... 
macam2 karenah ada...
ngan bOs nak masuk hospital 2 3 ari...
sihat2 nak masuk hospital....

dengan macam2 karenah yg ada...
adey...... ayOoooo ... ammmaaaaa.... 
macamna nie...??

28 Disember 2010

belajar sehingga ke akhir hayat

percaya tak ?
kita sebagai manusia... 
sebenar tak bijak pun....
kecik2 dulu memang kena belajar..
remaja pun belajar
dah dewasa pun belajar...
dah tua pun belajar....

memang betul pepatah 'tuntutla ilmu hingga ke negara china'
tapi patut nya tuntutla ilmu hingga ke akhir hayat...
kenapa ai kata demikian.... cuba renungkan sejenak...


bayi...
sejak lahir lagi segala macam kena belajar...
dari belajar mengiring, meniarap, merangkak, bertatih, berdiri sehingga la berjalan...
belum lagi nak belajar pegang botol susu sendiri...
bercakap..... 
memang la macam2 kena belajar... 
tapi tak perasan la itu sebenarnya belajar....
sebab nya segala nye secara semulajadi....


kanak-kanak....
belajar meminta.... belajar makan... belajar nak uk uk....
belajar bermain... belajar berkawan....
semua tuh belajar...
pastu mak ayah plak suh belajar mengenal abc, 123, bentuk, benda...dll...
itu dah mula stress kalau dipaksa untuk belajar... hehehe
budak-budak.....
dah mula kena pegi sekolah...
belajar berdikari.....
kena exam.... untuk menentu kan tahap pembelajaran...
walaupun melalak.... tak mo p sekolah.... tapi kena gak sekolah...
ada gak yg suka nak p sekolah... dapat  kawan baru...... heehehhee


remaja....
time2 macam ni la banyak gak nak belajar.... 
mana nak belajar yg formal kena lulus exam sana exam sini....
mak ayah suruh belajar buat kerja rumah.....
kemas bilik....belajar basuh kain.. belajar ikut jadual...
disamping itu belajar gak untuk bermadu kasih... wawawawawawa...
ala cinta2 monyet...
belajar berkasih sayang..... 
pada time2 macam2 nie la mak ayah kena pantau pergaulan anak2....
takut belajar jadi dajal plak....


dewasa...
bila periksa dah pandai......
dewasa ini kena la belajar carik duit.....
macam nak dapat duit...?
belajar untuk meningkatkan prestasi kerja.,...
belajar untuk meningkatkan taraf hidup...
belajar untuk bercinta dengan serius....
belajar untuk berumahtangga...

dah berumahtangga...
belajar plak cara2 mengurus rumahtangga..
belajar meningkatkan lagi taraf hidup keluarga...
belajar menangani stresss...
dan belajar lagi dan lagi...... betul tak segala nya kena belajar...
itu belum ada anak laie...
kena plak belajar mengurus anak...
mendidik anak......mengawal sikap anak....


dah berumur....
belajar untuk mengisi masa2 terluang ke arah yg lebih berfaedah...
bila muda-muda dulu leka ngan kehidupan dunia....
dan berumur ni baru terkial-kial nak belajar ngaji...
itu nasib baik kalau insaf... kalau tak ... simpati la atas org tuh...
dah berumur2 ni belajar gak.. 
camna nak jaga ati anak menantu...
kalau tak ....?? sah2 kena letak kat rumah2 kebajikan...
sian kan....
kena belajar mengurus kan harta dengan lebih adil dan saksama..
sebab anak2 nanti berebut plak harta...

betul tak aku kata.... sampai ke mati pun kita takkan berhenti untuk belajar... 
tak bole kata penat...
tapi terpaksa gak untuk belajar.... untuk diri sendiri gak..


p/s pun tak abih2 laie nak belajar buat quOtatiOn.... huhuhuhuhu... sedey nye .....

27 Disember 2010

Terminal Bersepadu Selatan

akan launch pada 1 januari 2011.
dan akan menjadi hub utama dalam mengintegrasi kan pengangkutan awam.
dan ini akan memudahkan para rakyat begitu juga para peniaga sudah pasti mengintai2 
peluang untuk mendapatkan lot2 kedai kat TBS nie...



TBS ini terdiri daripada 6 tingkat ...
55 platform untuk bas, 150 bay untuk teksi, 1,000 parking bay untuk pengguna ( di mana ada parking khas disediakan untuk kaum wanita), dan disediakan 1,800 unit kerusi untuk pengguna menunggu... 
memang banyak kemudahan yang disediakan untuk keselesaan pengguna.

dan di TBS ini.. Keretapi Tanah Melayu Komuter, ERL (express rail link) dan Rapid LRT (Light Rail Transit) bergabung di bawah satu bumbung....

dari apa yg ai cari maklumat....mengenai lot2 kedai... 
memang sehingga ke ari ni ke saat ini aku tak berjumpa maklumat lagi....
aku cuma perolehi bawah TBS ni akan diuruskan oleh Maju Terminal Management and Services (TMAS)

bole tak sesape membantu ai untuk mendapatkan maklumat bagaimana ai ingin mengintai lot2 kedai di dalam TBS nie.... tolong.... kerjasama korang semua amat ai hargai

Domain Percuma dari KhaiZarien.com

hasil tag dari lanabusybee 

rugi tak jOin... sape nak bagi domain free kan... hehehehe

syarat-syarat nya tak susah pun....
1. Letakkan tajuk Entry seperti berikut –>> GiveAway Domain by KhaiZarien.com ~~~ Complete
2. Letakkan banner di atas di entry anda & link kan semula ke entry ini. ~~~ cOmplete
3. Letakkan gambar anda yang paling SOPAN di entry anda sendiri. –>> bertujuan supaya aku sendiri kenal siapa pembaca yang rajin menjenguk di sini. nati bile jumpe takde la alasan x cam la ape la kan…
~~~ agak2 comel tak pOsing macam nie... hehehehahahahahaha malu aH...

4. sila Tag 5 blogger lain
hahahahahahha sO korang jangan lupa jOin.... mana tau anda yg bertuah....
klik sini nak join...

riNdu nya pada dUnia bLoG

salam....

memang rindu giler tak dapat nak berblog....
korang rindu tak ngan ai..
ai rindu bangat... hahahahahaha

cUte amani n machO brOnt


anyway tahniah m'sia memang AFF Suzuki 3-0...
ASK tahniah pada filem Muallaf.... air tangan allahyarham Yasmin... memang tip tOp...
tahniah pada Nur Khiriyah dan Sharifah Amani yang comel .... kerana... kerja mu berhasil....
tahniah pada Shaheizy Sam walaupun demam dapat anugerah Yasmin atas usaha keras anda....
faUzi n mOmmy khiriaH
takut nya nak naik bas... sebab ada laie keS ekSiden melibatkan bas.....
Lisa n Mia yg Comel

tahniah pada Search n Wing atas Konsert DT...
walaupun dengar2 sound system problem laie....

rOck sepanjang zaman ~~~ awie n amy
apa laie ye yg berlaku semasa 2 ari aku tak berblog.....??
banyak sangat banyak....
apa pun memang rasa tak lengkap kehidupan seharian ...
apa bila tak berblog ... tak berblogwalking...

waLaupUn tak menang anUgerah Nasha tetap di hati...


gara2 guna fOn baru tak dapat laie nak set untuk mOdem kat laptOp...
apa pun sure korang rindu kat aku kan kan kan.... hhehehhehehe

24 Disember 2010

200 blog !



cepat kOrang sebelum terlambat

23 Disember 2010

Apa fungsi nya menjadi Follower.?


setiap kali kat shout mix ke .. 
mesti ada yang kata....
i dah follow u... u follow i ke?
i follow....
jadik la follower i...
u follow i follow...
macam2 la.....
sampai kekadang tuh kan... 
menjadi syarat plak untuk follow blog dia.. bila nak join contest...
betul tak??

sebenarnya apa pentingnya ada follower??
nape kita nak follow sesuatu blog...??
ada kah follower menjaminkan trafic kita akan maintain??
atau pun ada kah follower kita tuh yg akan menambahkan BE???






pada pendapat ai la...
ai follow sesetengah blog tuh supaya ai tak kehilangan jejak nye...
ai rasa blog tu membuatkan ai jatuh cinta..
tapi kan kekadang tuh  .. bila ada sesetengah blogger minta ai follow..
ai follow je la.....
tapi selalu nya berdasarkan bagaimana cara blogger itu membuatkan ai jatuh cinta..
bukan tuanpunya blog ye...
tapi dengan blog itu...

itu pendapat ai???? pendapat yu all plak???? tolong la bagi ai penjelasan yg lebih konkrit...

p/s idea bila otak buntu... tapi tak salah kan berkongsi pendapat????

The 7th GiveAway









Dont Forget tO Follow these simple rules :
1) Like us on The 7th Facebook & be our follower :) ~~~ Done 
    ( tapi kat blog je.. facebook add me ila alia ~~ pic berry)
2) Write in your very creative way in your blog : ~~~ Done
     Im craving for The 7th muffins because....
     Malay pun boleh : Saya inginkan muffin The 7th kerana....
3) Don't forget to insert the above banner in your post / sidebar ~~~~ in my pOst n3 should be Ok kan
4) Link back your post at our comment box below / facebook wall ~~~~ dOne
5) You are done :) ~~ Of Course itS Done

Saya inginkan muffin The 7th kerana saya belum merasainya... so kena rasa dulu...... baru bole promosi ngan famili.. kawan-kawan... bakal kawan-kawan... seantero dunia.... 

The most creative slogan will get the 8 pieces of muffins straightaway in front of their house.What are you waiting for? Crack out your brain and enjoy the tasty muffins, it worth to try :)
and the prize might increase if the contestant increase.Spread this out people! 

With LOVE, 
-The 7th-

Contest end : 31st January 2011


22 Disember 2010

Penangan Ben Ashaari Dan Hanis Zalikha


bila incik ben ashaari memulakan entri...
setiap entri akan di baca...
walau sependek mana...
walau seringkas mana...
tetap gak ramai pengunjung...
tetap gak banyak komen yang perlu di baca...
banyak aktiviti yang incik ben ashaari anjurkan..
terutama untuk follower nye...
sama ada baru atau lama.... 
follower dah cecah 6433 (setakat entri ini ditulis)
trafik mencanak2 naik...
setiap blog yang aku kunjungi...
tak terlepas pandang.. mesti ada terselit link ke blog incik ben ashaari..
meter pageview dia ... bukan nye since blog di buka...
tapi meter pageview per week
bagi mereka yg bisnes online nie... 
memang sepatutnya letak link kat blog BA ni...


begitu juga ngan cik manis hanis zalikha...
setiap n3 walaupun panjang mana la...
walaupun berjela-jela...
tidak pernah jemu2 follower bagi comments....
cik hanis ni... memang sallute...
follower dah cecah 16350 

dah dapat pun award nie
kuar plak dekat harian metro.... klik sini kalau nak tau
menjadi misteri bila dia bole mengalahkan Dato' Siti dalam tOp 10 pencarian dalam google
ranking ke 6 tuh...





   
termasuk gak la aku yg dulu je... sahabat aku bercerita tentang siapa hanis zalikha......
ayat lana simple je 
'akak cuba google hanis zalikha... blog dia sempOi... n3 dia telUs...'
maka aku pun google..
(sO antara penyumbang yang menjadi kan hanis zalikha ranking ke 6)


jangan pulak lupa tentang anastasyea nie..
baru beberapa bulan berblog...
tak sampai pun setahun..
tapi follower dah 3621..
itu belum bermacam2 award yg dia dapat... 

apa sebab aku cerita tentang dorang???
ada sebab... 
sebabnya...
cara dorang berblog.... 
cara tarikan yg membuat kan blog dorg di ikuti ramai..
nape blog dorg tuh sering ada dalam list di kebanyakan blogger...
(termasuk la aku)
nape ranking pageview dorg tinggi....
itu la yang sedang aku kaji,,,
so apa plak pendapat korang???


sebenarnya masih ramai laie otai2 blogger yang kat luar sana...
dengan pengikut yg berbeza.....
dengan cara tarikan berbeza...
so aku nie pun kena la cari sesuatu untuk menarik lebih ramai 
yang sudi membaca n3 aku...


p/s belajar dari kesilapan

Sayapmalam : Sayap Malam | ferry: Nabil oh Nabil

Sayapmalam : Sayap Malam | ferry: Nabil oh Nabil

sebenar nak cepat elok... kumur air garam suam
memang pedih sket...
tapi kena tahan...
pastuh elok la...
takkan sampai 5 ari pun

Berkongsi tiPs Diet

Ini merupakan cara diet Rasulullah S.A.W



 JENIS MAKANAN
Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh sembarangan. Hal inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lainnya.
Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.





   

Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU CTH :- KOKTEL 

CARA MAKAN
  • JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKANLAH BUAH  TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.
  • TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI.
  • JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . BARANG SIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.
    Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya... cubalah..... ......... .
    Pengaruhnya tidak dalam jangka pendek....  Akan berpengaruh bila kita sudah tua nanti.
  • Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
    Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. Kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosak usus kita.
    • Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesihatan spt membuat
      amalan antara lain:
    • Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.
    • Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).
    • Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.
    • Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan) Wassalam...

      Sama-samalah kita mengamalkannya. ......
      WallahuA ' lam 
      Sabda nabi, Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insya Allah... Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya

21 Disember 2010

Nuffnang Contest :The Season of the Witch is Here

Nuff buat contest... free screening ticket untuk movie 'Season of the Witch' 
lakonan Nicholas Cage tu bai...
itu belum laie grand Prize '3D/2N stay at Hard Rock Hotel Penang Studio Suite'

Season of the witch 

Nuff kate cuba korang ceritakan apa yang korang dapat bayangkan kalau sebut tentang 'witch' ni ..
kalau overseas selalu nya dah tentu la... yg ada tongkat sakti , yg ada penyapu yg bole terbang ke, atau pun topi ajaib... hehehehe.... itu dongeng dari over the sea la...

tapi kalau kat Malaysia nie pun ada gak 'witch'... tapi stail dia lain sket... 
'witch' kat Malaysia... mesti nenek tua yg rambut menggerutu... 
ada mangkok ajaib yang bole renung nasib....
bomoh yang ada kat Malaysia ni pun kira 'witch' la...
apa yang menakutkan mengenai 'witch' nie....
menakutkan apabila dia bole transform kita ke benda lain...
ala macam cerita Putera Katak.. yang tengah di siarkan dalam slot TV3 dan Channel 9 tuh...
'witch' sumpah jadi katak sehingga bertemu dengan cinta sejati baru jadi manusia semula.





   
sangat menakutkan jugak apabila 'witch' bole memusnahkan kehidupan kita.
bole menjadikan seseorang itu gila...tak waras...
di rasuk.....
kena busung....
huhuhuhuhu takut nya...gerun nya....

itu la sebab nya kerajaan Malaysia mencadangkan Akta Kawal Sihir.
agar tidak disalah guna untuk perkara yang tidak baik...
jangan la percaya kepada sihir... 
itu akan merosakkan akidah kita

 

apa dah jadi nie???

salam...
pagi nie rasa macam banyak benda nak kena siapkan..
tapi satu pun tak bole nak buat..

kenapa ini harus terjadi??
otak aku perlu aktif....
jiwa ku perlu bersemangat...

oohhhh idea.... ke mana kah dikau pergi...
ooohhhhh semangat.... ke mana kah dikau menyembunyikan diri...

tolong la aku untuk melancarkan segala tugasan ku...
tolong la aku untuk menghilangkan segala keraguan ku...
tolong la aku untuk mencari semangat yang hilang....





   
adakah aku dalam kekeliruan... atau...
adakah aku dalam kekosongan...
 atau pun sebenarnya 
aku ni dalam kekacauan minda...????

19 Disember 2010

Tips Berjimat Cermat

ini ditujukan khas kepada mereka yang hidup bujang...
terutama yang duduk seorang...





   
kadang2 asik makan luar je...
sama ada masakan tak sedap...
atau pun masakan sedap tapi sedikit...
kalau nak mewah je setiap ari... perit gak ..
bila dah sampai hujung bulan..
lain la kalau gaji 4 5 ribu sebulan..
mungkin takde hal la kan...

macam aku ni.. nak kata makan banyak tuh takde la sangat
tapi kalau dah masak ...
rasa macam sayang nak buang makanan.. membazir plak...
tuh yang selalunya malas nak masak..
sebab takde yang tolong perabihkan.. hehehe

so sabtu lepas teringin la aku nie memasak...
ye la lama tak masak...
skill yang takde bertambah ilang la bila langsung tak masak..
di sebab kan aku sorang je...
aku masak nasi pun 1 pot je.. tuh pun tak abih...

menu aku ialah nasi panas, sardin sambal ngan sayur (ni memang kegemaran aku )
takde sayur memang aku rasa tak cukup syarat...
taraaaaaaaaa....
ni la hasil masakan aku...
bahan2 yang aku guna...

1 tin sardin ( yang paling kecil )
kentang.. di hiris ikut suka ati anda
cili (ikut la nak pedas mana)
asam jawa (bagi masam)
halia 
bawang putih dan merah (dihiris2)
sos tomato

hehehhee simple ja... 
pastu 
ni sayur sawi... 
sayur hijau memang favourite aku..
aku tak suka sayur dimasak lama...
tak rangup hehehe... 
lagi pun kalau masak lama mesti khasiatnya hilang...
betul....sayur mmg abis la... sebab aku suka ratah...

pagi ahad ... sardin yang tak abis tuh.. aku lenyek2 kan....
sambil tuh aku rebus macaroni....
aku tambahkan 2 keping fishcake...

tumis bawang.... letak blackpepper... ikut la nak pedas mana kan...
pastu..masukkan fishcake tumis..
dah garing... masukkan sardin yg dah lenyek tu...
gaul kan.... kemudian letak sedikit garam....
akhir sekali masuk kan macaroni yg dah di tos air nya...
taraaaaaa... jadi la menu macaroni sardin blackpepper...

dapat la 3 kali makan... memandangkan aku memang tak makan banyak...

memang orang bujang nie... paling senang nye makan kat luar...
tapi kekadang tak semua org masak tuh sama selera tekak kita...
dan kekadang ada satu masa tuh rasa bosan bila dah ari2 makan luar...

apa bole aku nasihat kan...
untuk berjimat cermat....
tentukan dalam seminggu tuh cuma 2 kali makan luar..
selebih nya tuh masak la,,,,
tak pun diet... hahahahaha aku ni nak diet... tak gak slim... 
walaupun diet... yg paling penting jangan tak amik sarapan pagi...
aku dah cuba buat diet yg sebenar...
walaupun tak bole ikut sangat..
tapi memang berat dah turun sket...
bangganya aku,,,....

kalau nak diet pun kena la eksesais..
ini utk melancarkan peredaran darah...
korang akan rasa lesu bila tak de eksesais langsung...
at least korang berjalan... atau menaiki tangga...
itu je yg aku nak kongsikan untuk kali nie...


p/s berpeluh2 aku menikmati masakan aku nie..
mesti aku kena gelak oleh lana n mamaharis... tebalkan muka ...

DIY: Bagaimana Untuk Renew Roadtax Kereta Yang Berusia 20 Tahun Keatas.

selalu  nya bab2 renew roadtax nie... kalau bukan bank yang uruskan ....
mesti korang suruh runner yang buat... 
betul tak?
tapi keta aku nie.... aku sendiri yang uruskan roadtax nye...
tak perlu pun guna runner... atau pun orang lain buatkan...
takde la susah mana pun kalau nak uruskan... cuma ambil masa sehari gak la...

bagi kereta yang dah berusia lebey dari 20 tahun...
sebelum nak renew roadtax... 
kerajaan dah tetapkan peraturan bahawa kereta lebih usia kena buat pemeriksaan Puspakom..
sebab nya untuk memastikan kereta tuh dalam kondisi yang memuaskan di atas jalan raya.
lagi satu...  mana nak tambah income gomen... dan memeras duit orang yang tak berkemampuan...
hehehehehe jangan marah ye... tapi itu la hakikatnya..

berbalik kepada pemeriksaan Puspakom....
untuk renew roadtax ni ... tidak la ketat sangat pemeriksaan nya..
yang penting... brek ok.. lampu ok.. lantai keta ok... alignment ok.. semua nye ok laaaa...
bole review 10 point yg perlu untuk lulus dalam pemeriksaan Puspakom. klik sini
kOs untuk mendapatka pemeriksaan ini cuma RM 50.00 SAHAJA.
dan akan dilakukan setiapkali roadtax nak di renewkan... untung kan kerajaan...
kalau nak tau kos pemeriksaan bagi setiap kenderaan yang lain tengok kat sini


masa untuk menyiapkan pemeriksaan ni dan laporan pemeriksaan sebenarnya cuma 1 jam.
yang ambil masa tu sebab tunggu turn..
aku cadangkan korang pegi awal pagi atau pun dalam pukul 10.. tak pun dalam kul 3...
aku ni selalu nya buat kat Puspaskom Bangi dekat dengan area kawasan perindustrian selaman....
ada drebar tempat keje lama aku dulu selalu buat kat Puspakom Banting pun ok gak...
disebabkan aku baik ari nie.. ni senarai cawangan yg bole korang pegi ... klik sini ye
teringat bila aku p puspakom... org pelik je tengok aku..
sebab apa tau.. aku sorang je pompuan... yg berurusan dengan puspakom...
kira terer la gak kan... hehehehe puji diri...

ok bila dah lepas dapat laporan Puspakom...
korang pergila kat Pos Malaysia... klik sini kalau nak tau apa lagi produk Pos Malaysia
di situ korang bole beli insurans sekali gus mendapatkan roadtax korang...
sekali jalan.. mudah x? charge yang dikenakan pun tak la mahal pun
(huh promote la plak... Pos Malaysia kena bagi insetif nie hehehe)
tak perlu la cari ejen insurans .. pastu pegi JPJ plak.... nak dapatkan roadtax.

k siap ... tak susahkan.... 
kalau upah runner paling murah pun RM200 skang ni rasanya la kan... 
klu buat sendiri jimat RM tuh bole makan sedap2... hehehe
makan makan makan.....

sebelum terlupa... untuk melancarkan urusan... 
sila pastikan item2 berikut ada:
  • geran kereta.
  • laporan puspakom yang lepas. memudahkan puspakom review.
  • cover note insurans kereta.
  • duit yang mencukupi hehehehe
sedikit info tentang kereta yang berusia ni... memang tak bole amik insurans 3rd party... 
sama mahal dengan 1st party... so lebih baik amik 1st party.
setakat yg aku tau la kalau salah tuh... sila betulkan...

so setakat ni je .. perkongsian info yg dapat aku kongsi kan pada ari nie...
jangan takut belajar sesuatu yg baru... 
seronok bila dah tau...

Rentetan Blog Review dari Gnesop

trima kasih bro.. sebab review blog aku nie...

 
beberapa komen hasil review bro sop nie .. kalau nak tengok apa yg dia review klik sini

sebagai kesimpulan untuk perubahan yang perlu aku lakukan ialah:-
  • warna tulisan entry perlu di gelapkan bagi membantu orang yg rabun untuk membaca.
  • widget senarai blog terlalu panjang ( memang bercadang nak buat stail scroll bar )
  • setiap entry kena ada pic baru menarik.
  • update entry ( member pun ada nasihat kan supaya update entry secara konsisten )
  • widget related entry ( hmmm ni belum dapat laie ilmu nya - sila komen kalau sudi nak ajar )
 
ni hasil report yg di jana oleh blog grader . Kalau korang nak tengok gred blog korang klik sini





   

anyway thnx coz terjah.. n thnx for the advice... will do the best...

cara tingkat trafik blog anda: seramai mana yang anda nak??

salam pagi ahad...
sambil minum pagi.. terpanggil untuk blogwalking pagi...
hahahah sepatutnya berjogging... tapi berblogwalking..
ingat tak mo buat entri.. tapi tertarik dengan satu aktiviti sihat ..
yang dihasilkan oleh blogger yang terdahulu....
ni aku terpengaruh dari cekla la nie





   
so terpanggil la untuk membuat aktiviti ini...
sebab aktiviti ini memang mampu tingkat trafic blog anda...

so bagi membantu meningkat trafik blog anda... sila ikut cara ini satu persatu:- 
(jangan ngelat ye)

  • Tulis posting artikel seperti posting ini, atau copy-paste artikel ini. Kemudian beri tajuk yang menarik.
  • Anda hanya cuma meletakkan Link URL di bawah ini untuk artikel yang anda tuliskan dalam blog / web anda:
  1. Bila Aku Menulis Blog
  2. Ini apek pUnya belOg
  3. My Big Family & Friends
  4. ABCmilo
  5. MatDin 
  6. MSR @ Blogger (masalah ni bila blog ni tidak dijumpai)
  7. tengku nizam
  8. mizz shizu
  9. Me & Myself V3
  10. Blog Hanz
  11. bemies world
  12. Farah ShafiQah
  13. QilaRazak
  14. Cekla
  15. iLa-aLia
Peraturan!!!!

1. Sebelum anda meletakkan web-web di atas di komuniti Link URL ke posting web / blog anda, sila hapuskan link nombor 1.

2. Selepas itu pindahkan Link no.2 menjadi no.1, yang No.3 jadi No.2, yang No.4 jadi No.3 dan seterusnya.

3. Setelah itu masukkan link anda di urutan bawah (No.15).

***So urutannya jadi mcm nie...

1.~ApekpunyaBlog~

2. My Big Family & Friends

3. ABCMILO

4. matdin (orang paling terkenal hehe…)

5. MSR @Blogger

6. tengku nizam

7. mizz shizu

8. Myself V3 Me &

9. Blog Hanz

10. BeMie's WoRLd

11. Farah Shafiqah

12 . Qila Razak

13. CekLa

15. Blog Anda!

4. Ingat! Jangan Ubah urutan daftar link itu. Jika setiap blogger mengikuti formula tersebut, maka bakal menghasilkan backlink seperti berikut:

Bila posisi anda pada no.15, jumlah backlink = 1
Posisi no.14, Jumlah backlink = 5
Posisi no.13, Jumlah backlink = 25
Posisi no.12, Jumlah backlink = 125
Posisi no.11, Jumlah backlink = 625
Posisi no.10, Jumlah backlink = 3,125
Posisi no.9, Jumlah backlink = 15,625
Posisi no.8, Jumlah backlink = 78,125
Posisi no.7, Jumlah backlink = 390,625
Posisi no.6, Jumlah backlink = 1,953,125
Posisi no.5, Jumlah backlink = 9,765,625
Posisi no.4, Jumlah backlink = 48,828,125
Posisi no.3, Jumlah backlink = 244,140,625
Posisi no.2, Jumlah backlink = 1,220,703,125
Posisi no.1, Jumlah backlink = 6,103,515,625

Kita sama-sama cuba jaya okk….
Selamat mencuba!!!

***Ingat...jangan menipu...tolong menolong sesama rakan blogger untuk mendapat trafic yang banyak... Pastu Jgn Lupa promote link entry ni.. kt member2 korang.. lagi byk lagi bagus.. kalau sehari promote kat 100 blog mungkin yg buat 10% jer maknenya dalam 10 org yg buat... ingat lagi byk backlink kiter... lagi tinggi rating kiter kat google..


p/s sambil buat entry sambil tengOk entri blog lain... sambil makan.. hehehe