11 November 2010

Cerita Kreatif


sebelum start nak bebel klik kat header incik ben kalau nak join.. tapi baca dulu entri den ni hahhhh

ermmm agak2 nye waras ke tak waras aku ari nie... keje tak terusik langsung... ok2 ni entri terakhir untuk ari nie... berkenaan cerita kreatif berdasarkan gambar2 berikut atas ilham incik ben (jejaka terhangat di dunia blogger) bodek baik punyer... takper kan incik ben

cerita nyer gini:-----------

mula2 dulu aku layan blog nie... aku masih malu2.. tersengih2 bagaikan kerang busuk... eh tidak tersengih2 bagaikan kucing comel yang nak bermanja (sib baik aku tak tergesel2 nak minta kena manja kan )
semakin hari ... aku semakin hilang rasa malu2 kucing tuh... lantas aku tersenyum kambing ( teringat 'abang' pantang aku panggil dia tersengih) tau tak kenapa aku bole tersenyum kambing... sebab bila aku berblogwalking tuh kan kekadang aku tersengih2 sorang2 kan ofis nie...gara2 entri kengkawan yang lucu... dan kekadang aku tergelak tapi aku masih boleh kontrol.
dalam dunia dunia blog nie aku bole melihat lebey jauh.. tak payah nak memanjat macam zebra tuh... setakat 1 klick je aku bole menjelajah jauh...dan bayangkan la kalau dah berklick2 (macam ari ni la dari tadi nak berenti berblog... tak gak berenti2 huhuhuhu) korang bayang kan laaa kan......
walaupun tak kenal antara satu sama lain.... tapi antara blogger tetap gak membantu antara satu sama lain... seperti nya incik kuman (jangan marah ye tak letak link) kiter dan juga abang ben kiter nie... 
dan aku yang dulu nya... tak kenal sesiapa dalam ni... terkontang kanting mencari idea.. akhirnya aku mempunyai kawan yg bole la di katakan ramai (follower tak ramai laie huhuhuhu tapi tak per la) pelan-pelan kayuh kan... dan tak mustahil aku bole sefemes abg ben satu ari ni nanti hehehehe (jangan marah ye)

walaupun tak seramai follower abg ben... tapi sekang nie pun aku dah tak cukup tangan untuk melayan blog... dengan kaki2 sekali dah naik ke laptop nie ( nak membayang kan betapa aku terlalu sibuk ngan blog dan keje ku) sib baik la bos tak kaki aku naik ateh meja nie hah. tapi aku puas hati gak dengan pencapaian aku setakat nie...

dan sehingga ke saat ini .. aku menunggu agar abg ben sudi2 la mengunjungi blog aku... dan menunggu juga kehadiran teman2 baru untuk mengunjungi dunia ku ini... incik SOP pun patut kunjungi blog aku nie...

 p/s abg ben jangan lupa komen citer aku nie ye... arap2 mencuit ati semua orang ... 




Blog Review - 1 Hari 1 Blog

 


huh giler la aku nie.. bukan ape.. aku tuh kiranya nak berenti nak berblogwalking... tapi TER'blogwalking' gak... hahahahhaha susah la kan ini macam... 
tapi selagi aku berdaya.. selagi aku bernafas apa salahnya.. dan rasanya tak rugi gak kan ...
tengok ni aku ada jumpa tentang blog review yg dibuat oleh en.SOP sorang ni ... ntah daripada mana aku berjalan2 tadi terjumpa ngan blog incik SOP ni...ok2 aku jumpa kat blog zacky .. tuh daripada aku dapat link zacky nie tak yah la tanya nanti aku tambah pening lak

OK2 berbalik pada blog review ni


memang elok gak la kan untuk semua para blogger .. untuk saling kenal mengenal di samping itu dapat gak kita tau macamna pandangan orang mengenai blog kiter nie kan kan kan...

so sape yg berminat untuk melibatkan diri tuh klik je kat sini 



p/s huhuhuh memang aku dah bertambah giler... giler berblogwalking... huhuhuhuhu

Kijang Emas




disebabkan tengah buntu untuk membuat kerja... dan juga terbaca di blog anastasyea   mengenai gold saving account di maybank so aku nak share tentang kijang emas.
Kawan se ofis aku ada bercerita tentang kijang emas ni dan tunjuk kan aku contoh syiling kijang emas nie... memang menarik gak .. member aku kata beli syiling ni lebey baik daripada buat gold saving....
antara kelebihan yg dia habaq mai kat aku... syiling ni kalau la kita terdesak sangat kita bole gadai ( cerita tuh kelebihan ... nak2 kita yg tak berapa nak berada hehehehehe )

kita bole beli dalam 3 saiz....

31.105g

15.550g
7.780g
so kita bole membeli mengikut kemampuan kita... dan kalau nak tengok statistik harga syiling ni bole la klik kat sini

aku nak masuk kan dalam list statistik tapi tak berjaya plak... hehe banyak laie nak kena belajar nie...

Syiling Kijang Emas ni setakat dan setahu aku bole dibeli di Maybank. 


p/s agak2 nya ok tak entri aku ni hehehehe...




Chinta



    Rasanya tak terlambat sangat kot kalau aku nak bercerita tentang drama Chinta ni... para barisan pelakon nya tak kurang hebat, Fasha Sandha (chinta Chandury), Adi Putra (Amaar @ Rasul Iman), Farah Dhiya (Saadatul Sadiyah) . Bukan nya nak bercerita tentang sinopsis cerita nie ker atau apa ker...


   Cuma nak berkongsi pendapat tentang garapan cerita nie.. mungkin watak2 macam ni dah biasa kita lihat dalam pelbagai drama atau cerita tapi dalam dunia realiti ada ke? Rasanya kalau tak sebijik jalan cerita ni memang wujud watak2 tuh dalam dunia realiti kita... terutamanya watak Chinta tuh... 

   Nak ceritakan sangat kebaikan atau keburukan watak Chinta tuh.. rasanya semua yg melihat cerita nie tentu tahu. cuma apa yg ingin ditekankan... kenapa kita harus menghukum orang berdasarkan kisah silam nya??? (sedangkan dorang dah berubah)
kenapa kita tak pernah nak membantu mereka2 yang telah tersesat jauh... dan membawa mereka ke jalan yang di redhai Allah??

  Bila melihat watak 'Chinta' dia sebenarnya bukan nya jahat sangat pun... tapi memang la sikap nya tuh ada buruk nya... tapi bukan salah dia 100% .. dan takde sape yang bole dipersalahkan dalam hal nie... (jangan marah yer biler aku kata macam tuh) atau pun memang ada yang perlu dipersalahkan... tapi sebenarnya banyak kekurangan orang di sekelilingnya yg menjadi punca terjadi nya perubahan sikap pada 'Chinta'
 terutama orang yg terdekat iaitu 

ayahnya : ayah nya terlalu taksub dengan anak lelaki nya .. lakonan azhar sulaiman.. yang sebenarnya aku bole kelas kan dalam kategori lelaki hipokrit ... ayah nya nie tak suka nak menerima pendapat orang lain.. bagi dia yg nampak di depan mata tuh la yang baik. (so ayah2 diluar sana, jangan la menghukum anak2 tuh berdasarkan apa yg korang nampak tetapi sebalik nya selidik la dulu sebelum melakukan hukuman.. berila hukuman yang setimpal... jangan main belasah je)

maknya : mak nyer ni terlalu naif.. betul ker penggunaan ayat aku nie... maksud aku mak nya ni turut kan jer apa yang ayah nya kata.. nak membantah sangat pun tak berani... memang la isteri kena taat ngan suami.. tapi pasti ada cara untuk memberitahu ayahnyer perkara sebenar.. (tapi mungkin dah terlambat bila maknya dapat tahu apa yg terjadi kat 'Chinta') (so ibu2 yg berada diluar sana... ada masa kena had kan pergaulan antara anak perempuan ngan anak lelaki.. sentiasa memantau aktiviti anak-anak)
* chewah macam la aku ni dah beranak pinak hehehehe... tapi tak salahkan kalau nak mengingatkan sesama kiter

abangnya : abangnyer ni ... memang terlampau .. boleh ker aku guna ayat ni ...?? lantak la... memang sikap nyer yg pandai berlakon a.k.a hipokrit... tapi dia tak sepatutnya mempergunakan adik nya.. tapi disebabkan dia tak bole nak kawal nafsu nya... dan sering di bela oleh ayah nya maka jadi la dia 'abang yang tak bertanggungjawab' (na uzu billah) 
(so abang2 yang berada di sana .. jangan la berkelakuan seperti ini terhadap adik2 dan juga terhadap perempuan lain... anggapla perempuan2 yang berada di luar sana tuh adik ko.. tapi kalau dah dasar lelaki jalang tak ley nak buat apa la kan)

   Sebenarnya apa yg aku nak bebelkan di sini .. sikap, perilaku, tindakan seseorang itu seringkali berpunca daripada sikap orang di sekeliling nya... tak percaya ke? tapi itu la hakikat nya... kerana aku pun manusia biasa... yang kekadang melakukan kesilapan... 

oleh yang demikian, kita yg hidup bermasyarakat ni ... jangan la terlalu memandang rendah pada seseorang tuh dan jangan la terlalu memandang tinggi terhadap seseorang... dan jangan mengadili seseorang itu berdasarkan apa yg kita nampak... tapi selidiki la seseorang itu untuk kita mengetahui seseorang itu

petikan dari drama CHINTA " tiada siapa yang tahu samada seseorang tuh berada di neraka atau pun syurga kecuali Allah yang maha mengetahui segalanya. Jangan la pandai2 kamu meletakkan seseorang itu di syurga atau neraka tempat nya " ( ayat tak serupa tapi maksud nya sama seperti dalam adegan ketika emak Rasul Iman menghina Chinta. )

p/s apa pendapat korang.... ??? mana la tau pendapat aku nie tak betul kan...

Tweet


jalan2... dari blog ke blog... asik2 cuci mata...
kalau tak pun mencari idea camna nak bagi blog aku nie dikunjungi ramai...
tapi tak per la... kalau ada orang sudi singgah tuh dah kira bagus la kan kan kan... 
janji aku happy .. korang pun happy gak... 

ada gak p layan twitter... hmmmm biasa la macam2 hal kita bole tau dari twitter ni... 
nak update blog pun kita bole info kat follower2 kita kat blog... macam2 cara ada kan kan kan... 
tapi apa pun cara yg ada... tetap gak aku tak ley nak layan facebook kat ofis nie... huhuhuhuhu
tapi takper la ..





    

apa yg aku melalut nier ye... hehehehe aku sendiri pun tak tau... 
esok dah ada sebutharga nak submit.. tapi aku tak buat2 laie... 
alamak bos kecik jangan marah arrrrr... nanti semakin macho plak... terpesona plak nanti ..
hehehehe ok2 la... saja nak try beberapa benda  baru... untuk kepuasan diri sendiri...

p/s maaf la kalau setiap kali korang masuk dalam blog aku ni... asik ada perubahan jer... tengah belajar laie.. tapi takper kan.. kalau ada cadangan bagitau la... kalau ada ilmu nak di kongsi pun cerita jer la.. nak tau